Årets mest inspirerende hager!

Helt siden 1921 har Oslo kommune premiert hager og grøntanlegg som skaper glede, inspirasjon og trivsel for omgivelsene sine. 19 ulike anlegg ble vurdert denne sommeren. Av disse ble tre premiert, mens to fikk diplom. Vinneranleggene fikk sine påskjønnelser under et arrangement på Tøyen Hovedgård i Botanisk hage, 8. oktober. Her kan du se hvem som vant og lese komiteens begrunnelse;

PREMIER 2015:

Jarlsborgveien 13: Villahage

Jarlsborgveien 13Jan Guettler og Miriam Knudsen
Jarlsborgveien 13
0379 Oslo

Komiteens begrunnelse: Hagen er mangfoldig av de sjeldne og utenfra meget titte-vennlig. Variasjonene favner rennende vann, fisk i dam, omtanke for humler og bier, duftopplevelser og skulpturer. Den er harmonisk delt inn i mange rom, som hver for seg byr på ulike følelser og opplevelser. Eierne uttrykker glede over å lage alt dette selv og at hagen gir helse. Fra å bli premiert for noen år siden er nå helhetsinntrykket vesentlig hevet.

 

Meyerløkka: Bygårder i samarbeid

Meyerløkka VelMeyerløkka Vel
adr. Berit Oftedal
Frimanns gate 22 B
0165 Oslo

Komiteens begrunnelse: Etter en rehabilitering i samarbeid med Oslo kommune har sameiene utviklet et konstruktivt samarbeid. Arealene koples sammen uten stengsler. Bakgården står utpreget grønn, med spesielt mange klatreplanter. Alle bidrar med pengemidler og annen innsats. Nytt vennskap og nye relasjoner skapes. Arealene har rom for stillhet og for bekjentskap. Gode fellesopplevelser fører til gemyttlig naboskap og trekker barnefamilier til en trygg bakhage der barn kan leke fritt – http://meyerhagen.no/

 

Elisenbergveien 28: Forhage i bygate

Elisenbergveien 28Susanne Hespenheide Lehne
Elisenbergveien 28
0265 Oslo

Komiteens begrunnelse: Forhagen framstår som en rikt blomstrende, liten perle fra vår til høst for dem som bor i gården og de mange forbipasserende på fortauet. Her er skjønnsomt valgt planteslag som trives og gir igjen med blomstring hele sesongen. Gatas bjørketrær forsterker virkningen. Hovedinntrykket er overdådig frodighet, der ugras knapt får plass.

 

DIPLOMER 2015:

Erich Mogensøns vei 26-30: Forhage i borettslag

Erich Mogensøns vei 26-30Berit Svea
Erich Mogensøns vei 30
0594 Oslo

Komiteens begrunnelse: I et miljø som tidligere var preget av asfalt og gress er det skapt en mangefarget og inspirerende forhage. Bedene langs blokka bugner av planter i god vekst. Humor og lek i utformingen gir barna eierskap til bedene. De meget få mulighetene som fantes der, er utnyttet til fulle. Komiteen roser en enkeltpersons innsats med ideer, egne penger og utførelse.

 

Orreskogen 40 A: Hage i nytt boligfelt

Orreskogen 40 ARuth Klavins og Dag Kløv Andresen
Orreskogen 40 A
0788 Oslo

Komiteens begrunnelse: Anlegget vitner om stor hageglede i et nytt boligfelt. På utradisjonelt vis har eieren forvandlet uterommet til en hage som kan glede mange. Her er gjort kreativ bruk av stein, og bekken gjøres til del av hagen. Vokstervillige og kraftige planter bidrar til å gjøre det helt nye anlegget raskt etablert. På fellesarealene plantes furu for å reetablere skogen etter stormfelling. Hagen er til inspirasjon for andre i det nye boligfeltet.

Del dette:

Facebook-kommentarer