Oslo kommune tar ansvar for å redusere matsvinnet

Som første kommune i landet har Oslo signert en avtale med Matvett om deltakelse i prosjektet KuttMatsvinn2020. Det betyr at Oslo kommune forplikter seg til å kartlegge eget matsvinn og utarbeide tiltak for å redusere det.

Avtale om matvett

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg med bekreftelsen på at Oslo kommune har inngått en matsvinnavtale med Matvetts prosjektleder Anne Marie Schrøder.

– Å redusere matsvinn er noe alle tjener på. I tillegg til at man sparer miljøet ved å bruke den maten som allerede er produsert, er det også penger spart. Samtidig håper jeg at denne avtalen gir ansatte, sykehjemsbeboere, barnehagebarn og flere, god mat i riktige mengder. På den måten kan fokus på matsvinn også føre til fokus på matkvalitet, sier byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg.

– Vi ønsker å bidra til å kutte matsvinnet i Oslo og oppfordrer andre aktører og kommuner til å gjøre det samme, sier Berg.

Oslo tenker bærekraftig

Gjennom prosjektet vil Oslo kommune styrke sin posisjon som en mer bærekraftig kommune, og skal jobbe med matservering internt i egne virksomheter for å kutte matsvinn med 20 prosent innen 2020. Dette kan inkludere kantiner, produksjonskjøkken, sykehjem, barnehager og aktivitetsskolenes matservering (AKS). Prosjektet vil rettes mot både egne driftede kantiner og søke samarbeid med kantiner som er driftet av private aktører. Oslo kommune vil jobbe gjennom bydeler, etater og byggforetak, og arbeidet koordineres av Bymiljøetaten.

Kutt matsvinn2020

I januar i år lanserte NorgesGruppen, Matvett og andre samarbeidspartnere KuttMatsvinn2020, der sentrale aktører i serveringsbransjen gikk sammen om å kutte matsvinnet. Med hotellkjedene Scandic og Nordic Choice Hotels, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og leverandørene ASKO, Unilever og BAMA i spissen, har nå over 500 serveringssteder meldt seg på dette unike samarbeidsprosjektet.

– Det er veldig bra at Oslo kommune nå blir med og at vi kommer i gang med kartlegging og tiltak også i offentlige virksomheter. Vi vil sammen utfordre flere kommuner til å delta i arbeidet, sier Anne Marie Schrøder i Matvett, som er prosjektleder for KuttMatsvinn2020.

Tallenes tale

De første resultatene fra kartleggingen i KuttMatsvinn2020, som gjennomføres av Østfoldforskning på vegne av prosjektet, viser at det kastes omtrent 9000 tonn nyttbar mat fra norske hoteller og kantiner. Dette tilsvarer mat for en halv milliard kroner eller 25 000 tonn CO2. For å nå målet om 20 prosents reduksjon innen 2020 må matsvinnet reduseres med ca. 1800 tonn mat, noe som tilsvarer en reduksjon på 5000 tonn CO2 eller 90 millioner kroner spart fra disse to segmentene. Dette er historiske data som viser at potensialet også er stort i serveringsbransjen og offentlige virksomheter. Med KuttMatsvinn2020 går Oslo kommune i gang med å kartlegge matsvinn internt, for å tilpasse tiltakene deretter. 

Del dette:

Facebook-kommentarer