Lastesykkel full av jord

– På sykkel har jeg bedre oversikt og slipper å stoppe bilen og gå ut hver gang jeg skal sjekke noe, sier Anbjørg Myhre, som jobber som syklende gartner i Nordre gravlund.

Bydel: Flere
Arbeidsplass: Gravferdsetaten
Type sykler: Trehjuls lastesykkel med kasse foran
Antall sykler: 4. Har fått støtte til 16 til.
Bruksområde: Frakte jord, planter og kvist, og utstyr som river og spader som vi har skrudd på egne fester til på kassa.
Hva erstatter de? Golfbiler.

Anbjørg sykler på jobb hver dag, og er blant annet ansvarlig for å ha oversikt over gravlundens trær og bedd. I sykkelen får hun stort sett plass til utstyret hun trenger, og fordi hun sitter “ute” får hun samtidig god oversikt over gravlunden. – Jeg ser lenger og legger merker til mer når jeg sykler enn når jeg sitter i en bil, forteller hun. – Også er det deilig at den er så stille.

Hun legger til at hun får mange hyggelige tilbakemeldinger på at hun sykler. – Jeg er jo mer tilgjengelig for besøkende på sykkel enn om jeg satt i en bil.

Magnus Gommerud Nielsen er sykkelansvarlig i Gravferdsetaten. Han vil varmt anbefale sykkel på arbeidsplasser der man må frakte mindre ting. – Det er mer plass i disse syklene enn man tror, også blir man glad av å sykle på jobben! sier han. Han forteller at syklene brukes av mange, men at noen vegrer seg først. – Men vi ser at de blir veldig populære med en gang folk prøver dem. Når man får prøvd blir man litt forelska. Også er den mye morsommere enn golfbilen, man får beveget seg samtidig som man kommer seg rundt, sier Magnus når han får spørsmål om fordeler med sykkel fremfor bil.

Blir glad av å sykle på jobb

– Syklene krever mindre service og vedlikehold enn golfbilene. Når golfbilene går i stykker står de stille. Syklene er også mer miljøvennlige, golfbilene har 6-8 store batterier hver. Det går dessuten raskere å komme seg rundt fordi man ikke må åpne døra, sette seg inn, skru den på og gire osv. På sykkelen er det bare å sette seg på setet og tråkke i vei. Jeg ser også at noen bruker den for å stå i kassa og fikse ting i høyden.

Magnus og Anbjørg anbefaler begge å bruke sykkel på jobb om man kan. – Jaja, absolutt! I høyeste grad, man blir glad og fornøyd av å sykle rundt på jobben. Det er en slags lykkepille som du ikke får ved annen transport, sier Magnus. Gravferdsetaten fikk sin første lastesykkel i august 2015.