Velg en side

Gode råd til deg som ønsker å mate fuglene

Det er mange som ønsker å hjelpe fuglene ved å legge ut mat. Her er noen gode, enkle råd til deg som ønsker å mate fuglene.

Mange synes også det er hyggelig å mate ender, gjess, måker og duer i parker og friområder. Særlig for barn er dette en fin måte å komme i kontakt med ville fugler på, noe som kan bidra til at de får et respektfullt og naturlig forhold til natur og dyreliv senere i livet.

 

Jo mer mat, jo bedre?

– Nei! Det er viktig å ikke overdrive matingen i parker og friområder. Overmating skaper problemer både for fuglene, miljøet og mennesker i nærområdet. Noen heller ut hele bæreposer eller sekker med brød, gjerne hele brød eller store biter som fuglene ikke greier å dele opp selv. Brød som blir liggende igjen kan bidra til at det blir problemer med rotter i området, men også problemer for fuglene i form av sykdomsspredning. Dette fordi mye mat på små områder tiltrekker seg høye konsentrasjoner av fugler. Ved å følge noen enkle råd for hvordan man bør mate, unngår du slike problemer:

3 råd om mengde, størrelse og plassering:

• Begrens omfanget av matingen. Ikke gi mer mat enn det som fuglene spiser opp mens du er der og ser på.
• Skjær opp brødet i små biter, slik at fuglene greier å spise det.
• Legg maten på land, ikke kast den i vannet. Mye av maten som kastes i vannet blir ikke spist, og bidrar til dårlig vannkvalitet.

Men kan fugler spise brød?

Det største problemet med typisk butikkbrød er at det inneholder mye salt, noe fugler tåler dårlig. En ensidig kost med bare brød er derfor ikke bra for fuglene. Det er også mye av grunnen til at vi oppfordrer til å spre matingen med brød, og ikke mate mye på ett sted. Andre ting man kan gjøre er å henge opp meiseboller, legge ut egnede frøblandinger på fuglebrettet, og heller gi havregryn som variasjon.

Det er viktig at brødet ikke er muggent, da dette kan ta livet av fuglene. Det samme gjelder for frøblandinger og annen mat. Loff og fint brød er i utgangspunktet ikke egnet som fuglemat, da det kun gir kortvarig energi.

Fjern det grønne nettet fra meisebollene

Småfuglene blir også glade for litt ekstra mat om vinteren. Har man en fuglemater i hagen eller på balkongen kan man fylle den med villfuglblanding, frø eller jordnøtter, alternativt man kan henge opp meiseboller. Meiseboller er forholdsvis enkelt å lage selv, men kan også kjøpes ferdig.
 
Dersom du kjøper meiseboller, vi vi anbefale å fjerne og kaste det grønne plastnettet som sitter rundt selve bollene. Plasttrådene er veldig skarpe, og fuglene kan skade seg. De kan også bli hengende fast i nettet, med fatal utgang. Meisebollene kan deretter plasseres i egnede beholdere som er tryggere for småfuglene og bedre for miljøet. Vinn-vinn!

Del gjerne med noen du kjenner som kan ha nytte og glede av disse rådene.
Del dette: