Kortreist villmarksopplevelse

for store og små

Kupert, barskt og rik på naturopplevelser

Tenk at en villmarksopplevelse kan ligge så nær T-banen? Skullerudstua ligger en kort tur fra T-banen på Skullerud og er et flott utgangspunkt for markaturer.

Skullerudstua er kanskje mest kjent for sitt skianlegg om vinteren, men området byr også på eventyrskog, spennende historie og nydelig utsikt. Du trenger ikke gå langt – det eneste du må gjøre er å forlate skogsveien.

Fra Skullerudstua tar du skogsstien over elva. Dette er Ljanselva, en av de lengste elvene i Oslo med en lengde på 15 kilometer, som går fra Lutvann til Bunnefjorden. Her ved Skullerudstua kan du stå på brua og se ørrett gyte om høsten. Ljanselva er en flott tur i seg selv, men nå skal du oppover lia og inn i eventyrskogen.

Kupert terreng – det er Østmarka, det!

Skogen ved Skullerud er variert og kupert, der landskapet fort endrer seg. Det er slik Østmarka er. Kupert og barsk å gå tur i, men rik på kortreiste opplevelser. Store høydeforskjeller gjør Østmarka svært variert. I de lavereliggende områdene finner du edelløvskog med alm, lind og hasselnøtt-trær (som faktisk har hasselnøtter), mens gran og furu dominerer når du kommer opp i høyden. Naturen her er et naturlig treningsstudio der du må klyve i kupert terreng og hoppe over gamle trestammer.

Jettegryte, flyktningeruta og utsiktspunkt

Plukk ei sisselrot med smak av lakris, og kjenn hvor godt det gjør når skuldrene senker seg. Men husk også at noen gikk i dette området, uten at skuldrene senket seg. Under andre verdenskrig gikk flyktningeruta til Sverige fra Skullerud.

Fortsetter du stien oppover i retning det kommunale vannanlegget, ser du bratte bergvegger. Her ligger en stor jettegryte. En jettegryte er en rund steingryte formet etter istida da en stor stein ble ført i sirkler av elva under isbreen og dermed dannet en kuleformet «gryte». I bunnen av jettegryta ligger fortsatt steinen som formet den. Navnet kommer av jette, som også betyr troll, og før trodde folk at dette var inngangsporten til det underjordiske.

Klyv opp siste rest av turen til Korpåsen. Herfra har du utsikt over søndre bydeler, sjøen og Holmenkollen. For 10 000 år siden under istida, stod havet mye høyere enn i dag, og da gikk vannstanden helt opp til Korpåsen. For å komme deg tilbake igjen, kan du ta samme stier tilbake, eller ta skogsveien ved vannanlegget.

Se tips om flere turstier i Oslo

Video fra en kortreist villmarksopplevelse for store og små

Bilder fra en kortreist villmarksopplevelse for store og små

Kart over en kortreist villmarksopplevelse for store og små

Del dette: