Krystallklart vann på Lutvann

Krystallklart vann og kupert terreng

Helt nord i Østmarka ligger store og flotte Lutvann. Kjent som dronningen av Østmarka, med krystallklart vann, er det et helt spesielt vann å dra til hit. Her står naturopplevelsene i kø, enten du velger å gå langs stiene med fantastisk utsikt på øst- og vestsiden, eller tar deg en dag på “stranden” nord i vannet.

Tilrettelagt for bading i nord

Lutvann er et stort vann, og de beste bademulighetene finner du i nord. I nordenden av vannet er det tilrettelagt med rampe et stykke ned i vannet, og det er grusvei hele veien hit fra Trosterud og til dels fra Haugerud. Ved enden av grusveien finner du sandstrand, offentlig godkjent bålsted og tilrettelagt mulighet for å komme ut i vannet.

Lutvann er kanskje ikke markas varmeste badevann, siden det er såpass dypt, men likevel en deilig opplevelse og god nedkjøling i sommervarmen. Vannet har ypperlig vannkvalitet, noe som bokstavelig talt gjenspeiler seg i den flotte turkise fargen og det klare vannet.

Fantastisk natur i kupert terreng

Lutvann passer godt for mange, litt avhengig av hvor du velger å dra. Siden vannet er ganske stort er mulighetene mange. Noen steder krever svette og gode sko, mens andre er kortreiste badeperler. Å gå «rundt» Lutvann, eller fra en ende til en annen, er ikke det enkleste. Det er nokså kuperte stier rundt vannet, som gir rom for spektakulær utsikt og god trening.

Ypperlig padlevann

Dette er også et ypperlig vann å padle i, med kano eller kajakk. Det er lov å fiske fra kano/robåt i vannet, noe som åpner opp mulighetene for å dra i land god størrelse på fisken. Her går det også potensielt god størrelse på fisken, og ørreten får den klassiske og kraftige rødfargen i kjøttet fordi den spiser krepsedyr som kun lever der vannkvaliteten er god.

Adkomst

Det går grussti fra Trosterud, ved Lutvann leir, cirka én kilometer inn. Det går grussti kun til nordenden av vannet. Resten av vannet er vanskeligere å komme til, her er det bratt og ulendt om du ikke følger blåmerket sti. I sør kan du ankomme via Ulsrudvann, Rundtjern, Lutdalen eller fra Nøklevann, og det finnes muligheter for å bade også i sørenden selv om det ikke er tilrettelagt der.

Sjekk ut flere badeplasser i Oslo

Fakta om Lutvann nord:
Toalett: Ja
Kiosk: Nei
Bord og benker: Ja
Livreddere: Nei
Badebrygge: Nei
Stupetårn: Nei
HC-rampe: Ja
HC-toalett: Ja

Bilder fra Lutvann

Del dette: