Losæter – bondegården i Bjørvika

Midt i tjukkeste sentrum, nedenfor luftetårnene i Bjørvika, ikke langt fra Barcode og Sørenga, ligger en av Oslos mest spesielle bondegårder, Losæter. Riktignok er det rødmalte fjøset erstattet av et arkitekturtegnet bakehus, og beliggenheten er noe spesiell, men ellers finner du mye av det samme som på andre bondegårder: Åkre, høner og en bonde.

Mix av dyrking, byutvikling og kunst

Losæter ble opprettet i 2015 og er blanding av urban dyrking, byutvikling og kunst. Forløperen var Herligheten parsellhager, som ble opprettet etter loddtrekning i 2012. Det er mange som driver Losæter. Andreas Capjon er ansatt av Norges Bondelag og Bjørvika utvikling som bybonde. Kunstkollektivet Futurefarmers har designet bakehuset og arrangerer en rekke arrangementer, deriblant fellesmiddager, under navnet Flatbread Society. Bakehuset ligner på en gammel redningsskøyte, og tanken er å ivareta den gamle kunnskapen til bønder og bakere og sette søkelys på hvor viktig og sårbar matjord er.

Losæter

Navnet Losæter, Lo og sæter, henviser til beliggenheten nær vann (før het Alnaelva Loelva) og at dette er ei sæter med rett til dyr på beite. Før industrialiseringen var jo Losæter et jordbruksområde, med dyr på beite. Nå er det igjen blitt et jordbruksområde, selv om drakten er svært urban.

Bakehuset på Losæter i Bjørvika

Bakehuset på Losæter. Hit kan du komme på workshops og lære om urkorn og baking.

Les mer om Losæter

Les mer om Spirende Oslo

Del dette:

Facebook-kommentarer