Magiske hengekøyenetter i marka

Billig, kortreist og sunn avkobling fra hverdagen

Å sove under åpen himmel i marka kan gjøre underverker for både kroppen og sjela. Når vi tilpasser oss tempoet og rytmen i naturen, skiftningene i været, lyset der og temperaturen, da skifter også det indre urverket vårt fra hektisk bytid til rolig flytende naturtid. Vi girer fysisk og faktisk ned. Tiden og stillheten i naturen er helt annerledes enn i byen og husene vi bor i.

Når vi oppholder oss i naturen og legger oss til å sove med bare himmelen og stjernene over oss, da faller stresset av skuldrene, og vi finner inn i den naturlige rytmen mellom aktivitet, søvn og hvile, som gjør at vi sover bedre og våkner oppladet og rede til nye oppgaver og inntrykk. En vakker utsikt har i tillegg beviselig positiv effekt på psyken og livsanskuelsen vår.

Gevinsten ved å sove ute er ikke bare bedre søvn, ro og mer frisk luft, men i høyeste grad også å våkne, – ikke til tre vekkerklokker, åndenød og spurtpuls, men til en høy himmel fylt av fuglekvitter og sommervind, den våknende skogens grønne lukter av dugg og jord, furubark og mose, de myke sommerlydene av summing, vakker utsikt og kanskje en sommerfugl som tar en hvil på soveposen din.

Har du slått leir ved et vann kan du ta morgenbad og kjenne at; Jaaa! – Du lever, du har mestret og må kanskje til og med gi fra deg en spontan gledeslyd eller to!

Finn din indre utesover

Hengekøye-ekspedisjoner i marka er billig, kortreist og sunn avkobling fra hverdagen. Du trenger ikke gå milevis innover i skauen, men finne ditt eget sted alt fra et kvarter til en time fra t-banen. Noen trenger et par-tre dager på å bryte ut av bytiden og inn i naturtiden, mens andre bare trenger gåtiden inn fra parkeringsplassen.

Noen sover ute flere dager i strekk og tar det som en ferie. Andre sover ute en eneste natt og drar rett fra skogen til arbeidsdagen på kontoret. Finn dine steder og ditt eget tempo, vær en utesover på dine egne premisser og kjenn hva det gjør med deg som sansende menneske.

5 tips for gode hengekøyenetter

  1. Ha stramt nok oppheng og bruk et oppblåsbart liggeunderlag mellom hengekøya og soveposen. Det polstrer og gir bedre sovestilling, så du unngår kald bananfølelsen!
  2. Ta med hodelykt og myggnetting
  3. Ta med presenning eller tarp i tilfelle regnvær
  4. Vis omsorg for marka. Det gjør du best ved ikke å etterlate deg søppel og ved å respektere bålforbudet og bruke offentlige bålplasser hvis du skal koke kaffe eller mat om sommeren.
  5. Legg igjen bekymringer og alt som uler, piper eller tikker hjemme!

Sove ute i hengekøye i kveld? Se tips til vakre utsiktspunkter i Oslo

Video fra en hengekøyenatt i Oslomarka

Bilder fra en hengekøyenatt i Oslomarka

Kart over en hengekøyenatt i Oslomarka

Del dette: