Mystiske og historiske Sogn gruve

Opplev en av Norges eldste jerngruver

Neste gang du befinner deg i området ved Sognsvann burde du legge turen innom Sogn gruve. Her kan du oppleve et underjordisk, mystisk og historisk eventyr bare 20 minutters gange fra Sognsvann t-banestopp.

Selve gruven ligger noen hundre meter øst for Sognsvann. Gruven er gjerdet inn, men portene er åpne, så det er bare å stige inn i den mørke åpningen. Husk at gruven er fredet.

En av Norges eldste jerngruver

Sogn gruve er blant de eldste jerngruvene i Norge. Her ble det utvunnet jernmalm. Gruvedriften startet på midten av 1500-tallet, og med noen mellomrom var det gruvedrift til utpå 1800-tallet. Siste eier av gruven var Bærums Verk. Man utvant jernmalmen ved å varme opp store bål mot fjellveggen, som så sprakk, og man kunne hakke seg innover. Det hele var en svært omstendelig prosess der man brukte måneder på å utvinne noen centimeter av fjellet. Jernmalmen ble blant annet brukt til våpen og redskaper.

Unik rasteplass for spøkelseshistorier

I dag egner gruven seg ypperlig som en spennende rasteplass på turen eller som et eget turmål for oppdagelsesferder. Det er flere åpninger inn til gruven som slipper inn naturlig lys, men det er lurt å ha med lomme- eller hodelykt i tillegg. Her er det flere steder man kan sette seg ned og spise matpakka, eller fortelle skumle historier. Hvis det har vært en del nedbør er det også vann innerst i gruven som det er spennende å lyse ned i.

Rikt dyreliv i Sogn gruve

Ved første øyekast virker gruven livløs og forlatt, men hvis du sjekker gruveveggene ekstra nøye med lommelykten, åpenbarer det seg en ny og spennende verden. Insekter som overvintrer, mygg, nattsvermere og edderkoppkokonger er bare noe av dyrelivet du finner her nede.

Fredet kulturminne

I bergveggen rett utenfor inngangen til gruven er det tegnet inn helleristninger. Dette er ansett som hærverk og skal fjernes. Det er også viktig at besøkende tar med seg søppel og lignende når de går, slik at vi bevarer gruven i så god stand som mulig.

Slik kommer du deg til Sogn gruve

Ta t-banen (linje 5) til endestasjonen Sognsvann, eller parker bilen på den store parkeringsplassen sør for vannet. Gå forbi Riksarkivet på høyre hånd og følg skogsveien videre 15-20 minutter innover, til du får øye på inngjerdingen rundt gruven. Portene er åpne.

Se flere severdigheter i Oslo

Video fra Sogn gruve

Bilder fra Sogn gruve

Kart over Sogn gruve

Del dette: