Nordre Skøyen hovedgård – en vakker og bortgjemt park

Nyt fjordutsikten fra en av de eldste gårdene øst i Oslo

Nordre Skøyen hovedgård ligger på en høyde ovenfor Bryn senter, og er en av de eldste gårdene øst i Oslo. Det som mange ikke vet er at det ligger en nydelig park rundt gården med en enestående allé og deilig fjordutsikt.

Selv om parken ligger rett ved t-banen, er den ganske bortgjemt der den ligger på en topp, omkranset av trær på den ene siden og bebyggelse på den andre siden. Men parken byr på både nydelig natur og eldgammel historie.

Alléen på Nordre Skøyen hovedgård består av 155 lindetrær, og over halvparten av dem ble plantet i 1750! Alléen leder opp til selve gårdsanlegget, som også er svært gammelt. Bygningen er fra 1700-tallet, mens arkeologer har fastslått at steinmuren er fra 1200-tallet. Legg merke til det flotte klokketårnet fra ca. 1750, og det røde flotte stabburet fra ca. 1800.

Nydelig utsikt mot Høyenhall og fjorden

Gården har gitt navn til området Skøyenåsen. Gården drives i dag av ”Foreningen for Nordre Skøyen Hovedgård”, men parken og alléen er det Bymiljøetaten som forvalter.

Parken på Nordre Skøyen hovedgård er et deilig turområde for små og store. Parken har en liten lekeplass og små skogholt med gamle furutrær. Her går du tur i skogen uten å være i skogen. Dette er også et romantisk sted hvor du kan sette deg ned på en benk og nyte utsikten mot Høyenhall og fjorden. På et gammelt bilde kan vi se Milorg-gutta beskue krigsskipet som kom med Kronprins Olav til Norge da landet var frigjort i mai 1945.

Ved Nordre Skøyen hovedgård finner vi et krigsminnesmerke av Joseph Grimeland over 24 krigsofre fra Østensjø-området, avduket i 1946.

Vikingegrav og okkupasjon

Nordre Skøyen hovedgård har tilhørt Kirken, Kongen og ble overtatt av kommunen i 1910. Men det har bodd folk her før kristen tid. Nord for alléen ligger nemlig en ganske stor gravhaug fra jernalderen, perioden mellom 500 f.Kr–1050 e.Kr. (Vikingtida var tida på slutten av jernalderen). Gravhaugen er cirka 10 meter i diameter og godt synlig. Fire kokegroper fra eldre jernalder (500 f.Kr. til 550 e.Kr.) ligger også på området.

Før butikkene fantes, fikk folk i nærområdet melk fra Nordre Skøyen hovedgård. Under andre verdenskrig ble gården tatt i bruk som bolig av byens NS-ordfører, og da tyskerne okkuperte Østensjø skole, ble Nordre Skøyen hovedgård brukt som skolelokale. Fra stabburet fikk skolebarna utdelt svenskesuppe.

I etterkrigstida har gården vært et høyt elsket samlingspunkt som har gitt folk i nærmiljøet minner for livet. Her har det blitt holdt turnstevner, juletrefester og bryllup.

Slik kommer du deg til Nordre Skøyen hovedgård

Det er enkelt å komme seg til Nordre Skøyen hovedgård. Tar du t-banen til Hellerud, er du kun 5 minutter fra gården, og det er også skiltet fra t-banen.

Vil du gjøre turen enda lenger, kan du fortsette alléen videre mot Østensjø skole og Østensjøvannet. Etter noen få hundremeter vil du passere gamle Søndre Skøyen hovedgård. Frem til 1842 var Søndre og Nordre én og samme gård.

Les om flere severdigheter i Oslo
Les mer om Nordre Skøyen hovedgård på Oslo kommunes nettsider

Bilder fra Nordre Skøyen hovedgård

Kart over Nordre Skøyen hovedgård

Del dette: