Geitmyra skolehage – Oslos skjulte hage

Du har nok reist forbi mange ganger dersom du har syklet eller kjørt på Ring 2 ved Ullevål sykehus. Rett ved Ring 2, litt før sykehuset, ligger en gammel, deilig rufsete og svær hage med 350 fruktrær, åkre med grønnsaker og mange andre herligheter. Dette er Oslos største skolehage, Geitmyra skolehage, til stor inspirasjon og læring for oss alle.

Undervisning og lek

Geitmyra skolehage er Norges største og nest-eldste skolehage. Den ligger mellom Sagene og Ullevål sykehus og har vært i bruk som skolehage siden 1909. Mange skoler har parseller hvor barna lærer hvordan de kan så urter, blomster og grønnsaker. Geitmyra skolehage er også en stor oase hvor barna kan leke blant frukttrær og åkre, klatre i trær, og lære om høns og bier. Dette er også et herlig sted for foreninger, barnehager og privatpersoner som har egne dyrkeflekker her.

En dame og to barn sykler og går langs en setervei.

Geitmyra er Norges største eksisterende skolehage og en fantastisk oase. Det er Utdanningsetaten som forvalter hagen. Foto: Iselin Kristiansen.

Bier, høns og drivhus

I skolehagen er det også høner, bikuber og et drivhus. Årlig arrangeres en rekke arrangementer slik som Bønder i byen-festivalen. Drivhusene i skolehagen står for produksjon av utplantingsplanter som gis til skolene til bruk i deres parseller. Geitmyra Birøkterlag har bikuber i skolehagen, og får ukentlig besøk av skoleklasser som ønsker å lære om birøkting. Ikke langt fra bikubene ligger det et stort inngjerdet hønsehus, som drives av Geitmyra Hønselag.

Tidligere hadde skolehagen flere ansatte, men i 1989 ble driften lagt ned, og hagen ble delvis drevet av ulønnede ildsjeler. I 1993 ble Tore Faller ansatt som leder av Geitmyra skolehage. Tore har ansvaret å vedlikeholde den store skolehagen og for kontakten med de 40 skolene som benytter skolehagen. Det er ingen liten oppgave.

Åpen for alle

Du trenger ikke være skolebarn for å nyte den frodige hagen. Om sommeren og høsten myldrer det av folk i hagen, og portene er åpne fra tidlig morgen til senkveld, både hverdager og i helgene. Du kommer hit ved å ta buss 37 til Sagene. Fra rundkjøringen i Uelands gate finner du inngangsporten til hagen. Velkommen inn og utforsk skolehagen!

Epler henger i et epletre.

Geitmyra skolehage er svært frodig og har hele 350 frukttrær. Foto: Iselin Kristiansen.

Slik kommer du deg til skolehagen: Ta buss 37 til Sagene. Skolehagen ligger på andre siden av rundkjøringen i Uelands gate.

Les mer om skolehagen på geitmyraskolehage.no
Les mer om Spirende Oslo

Del dette:

Facebook-kommentarer