Øyhopping i Oslofjorden
Hvorfor dra til syden når man kan øyhoppe i tigerstaden?
Rett utenfor Oslo sentrum, i idylliske Oslofjorden, finner du flere øyparadis som perler på en snor. Har du en vanlig Ruterbillett er det bare å gå om bord på en av fergene fra Aker Brygge, og vipps så er du på en vakker øy med nydelige muligheter for turgåing, bading, sightseeing, fisking, telting, trening, avslapping, mingling og kultur. Prøv øyhopping i Oslofjorden i sommer!
Bading og historie på Hovedøya
Hovedøya er den øya i Oslofjorden som ligger nærmest Oslo sentrum, og båten bruker bare åtte minutter fra Aker Brygge på å nå denne perlen. Her kan du dra for å nyte strender, natur og historie. Du finner også en gjestehavn i bukta på østsiden av øya.
På Hovedøya er det gode muligheter for å bade på to store strender på øyas vestside. Midt på øya er det en stor gresslette der du kan være aktiv med ballspill eller bare slappe av.
Hvis du er historieinteressert har du mye å boltre deg i på Hovedøya. Her finner du for eksempel kanonbatterier fra 1800-tallet på en høyde der du også kan nyte fantastisk utsikt mot byen og utover Oslofjorden. På øya ligger også ruinene etter et Cistercienserkloster fra 1100-tallet.
Hovedøya er et naturreservat med uvanlig rik geologi og flora, og et svært variert kulturlandskap. Store deler av øya er fredet etter kulturminneloven.
DNT-hytter og naturreservat på Gressholmen
Fra Hovedøya kan du ta turen videre til Gressholmen, som ligger tolv minutter unna med fergen. Når du går av fergen er det fine fiskemuligheter fra svaberget like ved. Det er også flotte turmuligheter hvis du følger stien innover på øya blant trærne. Gressholmen har også mange fine svaberg og sund der du kan ha piknik eller bade. Det ligger også en kro på øya og to DNT-hytter.
På øya finner du også «Gressholmen sjøflyhavn» som ble åpnet i 1927, og var Oslos eneste flyplass før Fornebu ble åpnet i 1939.
Gressholmen var i sin tid kjent som «kaninøya» fordi en stor populasjon av villkaniner hoppet rundt der, men disse er nå borte. Store deler av øya er naturreservat både på grunn av geologien og plante- og dyrelivet der.
Telt og strandliv på Langøyene
NB! Langøyene er stengt på grunn av arbeider. Vi skal sikre det tidligere avfallsdeponiet. Prosjektet skal sørge for at miljøgifter ikke lekker ut og forurenser Oslofjorden, og er samtidig et miljøtiltak som vil sikre muligheten for bruk av Langøyene i et fremtidig perspektiv. Arbeidene startet opp i april 2020, og vi regner med å ferdigstille arbeidene i 2022.
Les mer om prosjektet på oslo.kommune.no
Hvordan kommer du deg til øyene i Oslofjorden?
Det går flere ferger fra Aker Brygge som tar deg til den øya du ønsker. Sjekk rutetabellen her.