Se Oslos fantastiske broer gjennom kameraet

Dra på fotosafari i Oslos brojungel

Rundt omkring i Oslo finner du ingeniørkunst i form av broer. Du tenker kanskje ikke så mye over det der du går, sykler eller kjører over og under de ulike byggverkene, men hver bro har sin historie og sin spesielle plass i byens utvikling.

Hvis du tar med deg kameraet på en fotosafari med broer i fokus, kan du finne mye gull i byens brojungel. Bymiljøetaten forvalter over 340 broer, og du finner de spredt over hele Oslo i forskjellige former, farger og typer. Det finnes for eksempel steinhvelvbroer, jernbroer, betongbroer, skråstagsbroer og trebroer, og alle er representert i byen ved veier, i skogen eller ved sjøen.

Tips om flotte broer i Oslo og hvor du finner dem

Hausmanns bro går over Akerselva i Oslo sentrum, mellom Vaterland og Fjerdingen. Her bør du ta turen under broen, fordi der har den en veldig vakker konstruksjon. Hvis du ser nøye etter, oppdager du at annenhver bue er litt forskjellige. De eldste er naglet støpejern og de nyere er mer moderne sammenføyninger med sveis og bolter/muttere. Det er fordi broen ble utvidet til dobbel bredde i 1982.

Hausmanns bru

Hausmanns bro går over Akerselva mellom Vaterland og Fjerdingen. Under broen finner du en veldig vakker konstruksjon.

Ulvøybroa er en hengebro i stål på østsiden av indre Oslofjord som forbinder Ulvøya med Mosseveien. Her er det populært å stå med fiskestanga.

Ulvøybrua

Ulvøybroa er en flott hengebro mellom Ulvøya og Mosseveien.

Ljabru og Kalbakken bro har masse sjarm, og er to av landets eldste steinhvelsbroer. Ljabru ligger over Ljanselva på Ljabru i bydel Nordstrand, og holdes oppe ved at stein presses mot hverandre i en bue. Kalbakken bru går over Alnaelva i bydel Grorud, og er en tørrmurt hvelvebro utført i Grorudgranitt (syenitt) fra nærområdet. Broen er fredet etter Kulturminneloven.

Kalbakken bru

Kalbakken bro går over Alnaelva på Grorud, og er en eldgammel steinhvelvsbro.

Ankerbroa/Eventyrbroa går over Akerselva og ligger i bydel Grünerløkka. Broen har fire bronseskulpturer fra norske folkeeventyr, og blir derfor kalt «Eventyrbrua». Skulpturene er laget av Dyre Vaa, og er inspirert av de kjente og kjære eventyrene «Kvitebjørn kong Valemon», «Peer Gynt», «Kari Trestakk» og «Veslefrikk med fela».

Ankerbrua/eventyrbrua

Ankerbroa/Eventyrbroa går over Akerselva og skilter med flotte statuer fra norske folkeeventyr.

Sannerbroa er en veibro som krysser Akerselva med Sannergata på østsiden og Waldemar Thranes gate på vestsiden. Broen har en synlig bærekontruksjon og elegante sidehvelv.

Sannerbrua

Sannerbroa krysser Akerselva ved Sannergata og Waldemar Thranes gate. Den ble åpnet 1. september 1917.

«Spiralen» i Sarabråtveien har du passert hvis du har gått tur, syklet eller løpt rundt Nøklevann. Denne broen ligger i flotte omgivelser, og har fått kallenavnet sitt fordi veien krøller seg som en spiral. Broen blir også kalt «slyngen», «serpentineren» og «korketrekkern».

"Spiralen" i Sarabråtveien ved Nøklevann

Veien går først over broen, før den dreier helt rundt og fortsetter under.

Åmot bro er klassikeren over Akerselva på Grünerløkka, og er en av de første kjedehengebroene i Norge. Broen er blant annet kjent for en inskripsjon på en støpejernsplate på en av bropilarene der det står; «100 MAND KAN IEG BÆRE, MEN SVIGTER UNDER TAKTFAST MARSCH».

Åmot bru

Åmot bro finner du over Akerselva på Grünerløkka. Broen ble bygget i 1851–1852, og var Norges andre kjedebro av støpte jernkjeder fra Nes jernverk.

Jerusalem bro er en skråstagsbru som går over Akerselva fra sørsiden av Bjølsen Valsemølle og over til undergangen under Treschows gate. Navnet «Jerusalem» stammer fra et lokalt småbruk fra 1699.

Jerusalem bru

Jerusalem bro går over Akerselva og stod ferdig i august 2011. Broen går fra sørsiden av Bjølsen Valsemølle (baksiden av Sagene brannstasjon), til undergangen under Treschows gate.

Akrobaten er en spektakulær gangbro som går over sporområdet ved Oslo Sentralstasjon og som forbinder områdene Grønland og Bjørvika. Broen er en populær lokasjon for fotoshoots, og er ofte å se i filmer og tv-serier.

Akrobaten med Barcode i bakgrunnen.

Akrobaten går over Oslo Sentralstasjon mellom Grønland og Bjørvika, og er et spektakulært skue.

Solveien bro er en flott hvelvbro som ble pusset opp i 2015. Broen går over Kastellveien.

Solveien bru

Solveien bro før oppussingen i 2015.

Beierbroa er en gangbro som går over Akerselva og forbinder Sagveien og Sandakerveien. Den er kjent som fabrikkjentenes bro etter skulpturen «Skulder ved skulder» av Ellen Jacobsen, men også kjent som stedet der Noora og William kysset for første gang i NRK-serien «SKAM».

Beierbrua

Beierbroa går over Akerselva mellom Sagveien og Sandakerveien. Her kan du blant annet se statuen av fabrikkjentene («Skulder ved skulder»).

Bumerang bro er en stålkassebro som går over Ytre Ringvei på Tveita. Fra broa kan du se utover Groruddalen, med Grefsenkollen og Holmenkollen i bakgrunnen.

Bumerang bru

Bumerang bro er en 83 meter lang kontinuerlig stålkassekonstruksjon i fire spenn, og går over Ytre Ringvei.

Jungelbro finner du på Tveita, der den går over et bekkefar i et tett skogsområde som tidligere har vært ganske utilgjengelig. Broen henger i rustfritt stål, og har spesialtegnede detaljer som gir den egenart.

Jungelbru

Jungelbru dukker plutselig opp over et juv i løpet av skogsturen på Tveita.

Kart over 15 severdige broer i Oslo

Del dette:

Facebook-kommentarer