Se Oslos fantastiske bruer

Dra på tur eller fotosafari i Oslos brujungel

Rundt omkring i Oslo finner du ingeniørkunst i form av bruer. Du tenker kanskje ikke så mye over det der du går, sykler eller kjører over og under de ulike byggverkene, men hver bru har sin historie og sin spesielle plass i byens utvikling.

Bymiljøetaten forvalter over 340 bruer. Bruene ligger ved veier, i skogen eller ved sjøen. Du finner de i forskjellige former, farger og typer, for eksempel steinhvelvbruer, jernbruer, betongbruer, skråstagsbruer og trebruer. Hvis du tar med deg kameraet på en fotosafari, kan du finne mye gull i byens brujungel.

I kartet nederst på siden finner du enda flere tips til severdige bruer. God tur!

Hausmanns bru

Hausmanns bru

Hausmanns bru går over Akerselva på Vaterland.

Hausmanns bru går over Akerselva i Oslo sentrum, mellom Vaterland og Fjerdingen. Her bør du ta turen under brua for å se den vakre konstruksjonen. Ser du nøye etter, oppdager du at annenhver bue er litt forskjellige. De eldste er naglet støpejern, og de nyere er mer moderne sammenføyninger med sveis og bolter/muttere. Dette er fordi brua ble utvidet til dobbel bredde i 1982.

Ormsundbrua

Ormsundbrua går fra Nedre Bekkelaget til Ormøya.

Ormsundbrua er fra 1922 og går fra Nedre Bekkelaget til Ormøya. Inntil 1870-årene var Ormøya uten landforbindelse, inntil ei trebru ble bygd. I 1922 ble så trebrua erstattet med dagens bru, ei smijernsbru med vakre ornamenter. Fortsetter du videre, kan du ta Malmøybrua til Malmøya.

Ankerbrua/Eventyrbrua

Ankerbrua/eventyrbrua

Ankerbrua går over Akerselva på Nedre Grünerløkka og videre til Torggata.

Ankerbrua (eller Eventyrbrua) går over Akerselva nederst på Grünerløkka. Brua har fire bronseskulpturer fra norske folkeeventyr, og blir derfor kalt «Eventyrbrua». Skulpturene er laget av Dyre Vaa, og er inspirert av eventyrene «Kvitebjørn kong Valemon», «Peer Gynt», «Kari Trestakk» og «Veslefrikk med fela».

Sannerbrua

Sannerbrua ved Akerselva

Sannerbrua er ei «grensebru» som skiller Bydel Sagene fra Bydel Grünerløkka.

Sannerbrua er ei veibru som krysser Akerselva med Sannergata på østsiden og Waldemar Thranes gate på vestsiden. Brua ble åpnet i 1917 og har en synlig bærekontruksjon og elegante sidehvelv.

Munkedamsveien bru

Munkedamsveien bru

Munkedamsveien bru ligger på Skillebekk.

Munkedamsveien bru er i stål og betong og ligger på Skillebekk. Den gamle brua fra 1921 ble revet, og den nye brua ble bygd som en kopi av den opprinnelige i 2011. Noe av det spesielle med brua er hvordan den ligger nesten helt inntil bebyggelsen.

Kalbakken bru

Kalbakken bro.

Kalbakken bru er en del av Grorudparken.

Kalbakken bru ble bygd omkring 1790 og er en av landets eldste bevarte steinhvelvsbruer. Brua er fredet og går over Alnaelva i Bydel Grorud. Den er bygd i Groruddalens egen lokale steinsort, Grorudgranitt (syenitt). På Nordstrand ligger en annen gammel steinhvelvbru, Ljabru bru.

Wyller bru

Bru over Sørkedalselva

Wyller bru går langs Wyllerveien i Sørkedalen.

Wyller bru i Sørkedalen er Oslos første limtrebru. Brua går langs Wyllerveien og krysser Sørkedalselva. Den har et spenn på hele 35 meter, og flotte brede fortau i tre som gjør det trygt å ferdes her.

Åmot bru

Åmot bru

Åmot bru ligger ved Kunsthøgskolen på Grünerløkka.

Åmot bru er klassikeren over Akerselva. Brua ligger på Grünerløkka og er kjent for sin inskripsjon der det står; «100 MAND KAN IEG BÆRE, MEN SVIGTER UNDER TAKTFAST MARSCH». Brua ble bygd i 1851–1852 og var Norges andre kjedebru av støpte jernkjeder fra Nes jernverk.

Sørenga bru

Sørenga bru

Sørenga bru ligger ved Sørenga og Middelalderparken.

Sørenga bru er anlagt på restene av ei bru som ble revet i 2011. Halvparten av brua stod igjen, og inspirert at The High Line i New York, en park anlagt på en nedlagt jernbanelinje, er brua omgjort til en midlertidig høydepark.

Korketrekkeren i Østmarka

"Spiralen" i Sarabråtveien ved Nøklevann

Korketrekkeren ligger i Østmarka.

Korketrekkeren i Østmarka har du passert hvis du har gått tur, syklet eller løpt rundt Nøklevann. Brua har fått kallenavnet sitt fordi veien krøller seg som en spiral. Veien går først over brua, før den dreier helt rundt og fortsetter under. Du finner brua når du tar Sarabråtveien fra Østmarksetra til Nøklevann.

Jerusalem bru

Jerusalem bru ligger på Bjølsen ved Akerselva.

Beierbrua er ei gangbru som går over Akerselva på Sagene. Den er kjent som fabrikkjentenes bru etter skulpturen «Skulder ved skulder» av Ellen Jacobsen, men er også kjent som stedet der Noora og William kysset for første gang i NRK-serien «SKAM».

Akrobaten

Akrobaten ved barcode i Oslo

Akrobaten går over Oslo S mellom Grønland og Bjørvika.

Akrobaten er ei spektakulær gangbru som går over sporområdet ved Oslo S og binder sammen Grønland og Bjørvika. Brua er et populær sted for fotografering og er ofte å se i filmer og tv-serier. Ved brua ligger også Norges beste restaurant, Maaemo.

Beierbrua

Beyerbrua

Beierbrua forbinder Sagveien og Sandakerveien på Sagene.

Jerusalem bru binder sammen Bjølsen og Sandaker. Den er ei skråstagsbru som går over Akerselva fra sørsiden av Bjølsen Valsemølle og over til undergangen under Treschows gate. Navnet «Jerusalem» stammer fra et lokalt småbruk fra 1699. På sitt høyeste er brua 14 meter over elva!

Hengebru

Hengebrua over Alna i Svartdalen.

Hengebru over Alna i Svartdalen. I 2011 åpnet en ny og vakker turvei over Alnaelva. I Svartdalen, mellom Gamlebyen og Bryn, går turveien over ei flott hengebru der du kan nyte utsikten over Nygårdsfossen, en av Alnas største fosser.

Malmøybrua

Malmøybrua

Malmøybrua ligger mellom Ormøya og Malmøya.

Malmøybrua er ikke særlig vakker, men omgivelsene er det definitivt. Fra brua har du utsikt til tre øyer: Malmøya, Ormøya, Skilpadda og Ulvøya. Folk på Malmøya bodde helt til 1965 uten bru; før den tid var de avhengig av å ta ferge til byen.

Ragna Hansens bru

Ragna Hansens bru

Ragna Hansens bru ligger langs Alnastien.

Ragna Hansens bru ligger langs Alnaelva og turvei D10, også kalt Alnastien. Brua er fra 1870-årene, men er restaurert, og mesteparten av de gamle steinene er gjenbrukt. Brua ligger i rolige og grønne omgivelser og viser Groruddalen fra sin beste side.

Nordenga bru

Nordenga bru sett fra Middelalderparken

Nordenga bru sett fra Middelalderparken.

Nordenga bru åpnet i 2011 og er den ene av to bruer i Bjørvika. Den andre er gangbrua «Akrobaten». Brua strekker seg over sporene på Oslo S og binder sammen Bjørvika med Gamle Oslo. Brua er laget i stål og satt sammen av prefabrikerte elementer som ble fraktet på en lekter fra Nederland.

Gangbru med fjordutsikt

Gangbru på Nedre Bekkelaget

Gangbru på Nedre Bekkelaget.

Gangbru med fjordutsikt! På Bekkelaget ligger ei gangbru som forbinder nedre og øvre Bekkelaget og har flott utsikt mot Oslofjorden og «boligøyene». Brua passerer jernbanelinja, og går langs en turvei med navnet Kjærlighetsstien.

Jungelbru

Jungelbru

Jungelbru dukker plutselig opp over et juv i løpet av skogsturen på Tveita.

Jungelbru finner du på Tveita, der den går over et bekkefar i et tett skogsområde som tidligere har vært ganske utilgjengelig. Brua henger i rustfritt stål og har spesialtegnede detaljer som gir den egenart.

Kart over severdige bruer i Oslo

Del dette: