St. Hanshaugen – en eventyrlig utsiktspark

83 meter over havet med utsikt til fjorden og Holmenkollen

St. Hanshaugen er den eldste kommunale parken i Oslo, med en av byens fineste utsikter. Men går vi tilbake i tid, var St. Hanshaugparken en naken fjellknaus som lå på landet. Her beitet det hester, og møkk ble kastet her.

Haugen var også gravplass for hester, og fikk derfor navnet «Mærrahaugen». Siden St. Hanshaugen lå i trygg avstand fra byen og på en høyde, var det egnet som sted for å tenne store bål. Fra 1840-årene ble haugen kalt St. Hanshaugen, nettopp fordi byens borgere feiret sankthans her.

Oslos første kommunale park

Men som Askepott skulle den fattigslige haugen forvandles. I andre halvdel av 1800-tallet fikk haugen beplantning. Trær ble plantet, og det ble anlagt en kunstig bekk som munnet ut i en dam med svaner, Svanedammen. St. Hanshaugen ble nå Oslos første kommunale park!

Et drikkevannsreservoar ble anlagt på toppen av parken i 1875. Parken fikk nå store mengder jord, og det ble sådd og plantet enda mer. En storslått restaurant i dragestil, kalt Hasselbakken, ble oppført, og St. Hanshaugen ble et populært sted for utflukter. På begynnelsen av 1900-tallet hadde parken flere dyr, både bjørner, rever, apekatter og påfugler. Men restauranten brant etter hvert, og det ble slutt på dyreunderholdning i parken.

Tårnet på toppen

Fremdeles er St. Hanshaugen en eventyrlig park. Her er vi 83 meter over havet med utsikt til fjorden og Holmenkollen. Da drikkevannsreservoaret ble anlagt, ble det også bygd en bolig for oppsynsmannen. Oppsynsmannens bolig stod ferdig i 1875, som et vakkert tårn på toppen av parken. Hver dag måtte oppsynsmannen måle trykket på drikkevannet fra Maridalen.

Tårnhuset ble også brukt som værvarslingsstasjon, og fra tårnet ble det hengt ulike værsymboler. Trekant for sol, firkant for regn. Speilbassenget på toppen er av nyere tid og ble ikke anlagt før i 1960-årene.

150 år gamle kjemper

Å besøke parken er nesten som å være i en botanisk hage. St. Hanshaugen har stor variasjon i trærne, og de fleste er gamle. I 1865 plantet Selskabet for Christiania Byes Vel 1275 trær, så mange av trærne i parken er over 150 år gamle. Gamle trær trenger pleie, og hver vinter fjerner vi døde og dårlige greiner.

La deg målbinde av lysene i parken. Belysningen er nemlig blitt oppgradert. Ved sentrale steder i parken, slik som ved lekeplassen og ved svanedammen, er det ekstra sterk belysning fra spotter, mens det er den historiske Oslolykta som ellers lyser opp i parken.

Eventyrlig for barna

Det er fullt mulig å være sporty i parken. Om vinteren islegger vi Svanedammen med naturis, og på østsiden av parken ligger et treningsanlegg. De bratte bakkene i parken egner seg også godt til motbakkeløping. Dette er også en barnevennlig park hvor du trygt kan ta med poden.

På Festplassen er det lekeplass, og med både bekk, svanedam og speilbasseng er det fine vannelementer til barna. Gå også til statuen av eventyrsamleren Peter C. Asbjørnsen, og tenk på hvordan han og Moe gikk fra bygd til bygd og samlet våre norske eventyr. Gjenfortell eventyret om Askeladden som kappåt med trollet, eller om Bukkene Bruse, mens dere står på den gamle steinbrua i parken.

Slik kommer du deg dit til St. Hanshaugen

St. Hanshaugen ligger svært sentralt til i bydel St. Hanshaugen. Hit kommer du ved å ta buss 37 til St. Hanshaugen.

Se også:

 

Video fra St. Hanshaugen

Kart over st. hanshaugen

Del dette: