Sykkel- og badetur til Malmøya

Smale veier, frodig skog og en liten bit kyststi

Smale veier, frodig skog og utsikt mot blått hav. Malmøya er en nydelig øy, som er en relativt kort sykkeltur unna. På øya ligger det tre ulike bademuligheter: Solvikbukta badeplass, Oslos eneste bade- og campingplass for bevegelseshemmede, bittelille Sundveien badeplass og helt i sør, svaberg for deg som ønsker å bade litt utenfor allfarvei.

Med unntak av Solvikbukta badeplass, er Malmøya lite tilrettelagt for bading, så dette er for deg som vil kombinere en deilig sykkeltur med et bad, uten alt for mye komfort. Turen til Malmøya er i seg selv vakker og tar deg over to broer.

Til Malmøya kommer du ved å sykle Mosseveien forbi Sørenga. Når du kommer til Bekkelaget, tar du av mot sjøen. Snart kommer du til ett av de fineste og nyeste badene i Oslo, Bekkelagsbadet. Badet har badebrygge, stupetårn og et større grøntområde med sandvolleyballbane, parkour og flere andre aktiviteter. Rett etter Bekkelagsbadet kommer du til en vakker og bevaringsverdig smijernsbru fra 1922, Ormsundbrua. Nå har du forlatt fastlandet og kommet til Ormøya, en verden av badehus, duppende båter, gamle trevillaer og sjø!

Uten bruforbindelse til 1965

Snart kommer du til enda en bru, Malmøyabrua. Helt frem til 1965 var Malmøya uten bruforbindelse. I stedet for bru hadde man en enkel ferge. Ferga ble styrt av fergemannen som bodde i fergemannsboligen i det som i dag er Malmøya landhandel, det koselige trehuset rett ved brua.

Sundveien badeplass

Fra Malmøybrua følger du Sundveien langs sjøen til Sundveien badeplass, som ligger rett før Ormsund roklubb. Store deler av strandsonen på Malmøya er utilgjengelig for publikum, men her har kommunen kjøpt en strandeiendom for å anlegge en liten badeplass. Her er det bord og benker der du kan nyte nista di, ellers er det sparsommelig med fasiliteter.

Langs «strandstien»

Fra Sundveien badeplass drar du ca. 50 meter tilbake (nordover), og så velger du en liten snarvei som tar deg opp bakken til Malmøyveien. Etter hvert går Malmøyveien over til Korallveien, og nederst i bakken, litt skjult inni skogen, finner du en kyststi. Nå er du på sørspissen av Malmøya hvor det er lite bebyggelse, kun svaberg, blomster og vakker sjøutsikt. Det er litt kronglete å ta med sykkelen langs strandstien, så belag deg på litt bæring av sykkelen for å komme deg frem. Strandstien fortsetter til Solvikbukta badeplass.

Solvikbukta badeplass

Solvikbukta badeplass er Oslos eneste camping- og badeplass spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede. Mange av gjestene bor i campingvogna hele sommeren, i det som er et mini-samfunn med små ”gater”, butikk, kafé og badeplass.

Malmøya er vernet

Store deler av Malmøya er vernet på grunn av geologi, vegetasjon og betydning for sjøfugler. Malmøya er kjent av geologer verden over, og øya er som en geologisk historiebok som forteller oss hvordan det var på jorda før. Men det er ikke bare den unike geologien som gjør at Malmøya med sine skjær er vernet. Naturreservatene på øya er opprettet for å verne bestanden av sjøfugler og sjeldne blomster. På Malmøya finner du også en «skogskatt», en av de fineste kalkfuruskogene i indre Oslofjord. Kalkfuruskoger har et rikt planteliv med mange sjeldne planter, og øya har også mange spesielle sopparter.

Slik kommer du deg hit

Malmøya ligger ca. 6 kilometer sør for jernbanetorget. Til Malmøya kommer du ved å sykle Mosseveien forbi Sørenga. Når du kommer til Bekkelaget, tar du av mot sjøen og videre ned til Ormsundbrua. Følg deretter hovedveien noen hundre meter til du kommer til neste bru, Malmøybrua. Du kan også ta buss 85 til Ulvøya via Malmøya.

Sjekk ut flere badeplasser i Oslo

Del dette: