Slik sykler du trygt og behagelig om vinteren

I Oslo kan du sykle året rundt!

80 kilometer* med sykkelfelt og sykkelveier i Oslo brøytes og feies ekstra godt i vinter. Det er altså ingen grunn til å sette bort sykkelen! Her kan du lese våre tips til trygg og behagelig sykling også gjennom byens kaldeste årstid.

Først minner vi om at det påbudt med lys når det er mørkt eller skumring, og refleks. Kravene er:

  • Sykkelen skal ha lykt med gult/hvitt lys foran, og rødt lys bak.
  • På begge sider av pedalene skal det være hvit/gul refleks.
  • Bak på sykkelen skal det være rød refleks

Lyktene skal gi tilstrekkelig lys og skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 meter. Lyktene skal være festet på sykkelen, ikke syklisten. Både konstant og blinkende lys er tillatt. Bruker du lykt med blinkende lys, skal den blinke minst 120 ganger per minutt.

Piggdekk

Det er anbefalt å bruke piggdekk på vinterføre. I 2015 og 2016 delte Sykkelprosjektet ut piggdekk til 200 ferske vintersyklister, og tilbakemeldingene var svært positive: Det føles mye tryggere å sykle med piggdekk!

Hvilken type dekk du bør ha kommer an på sykkelen din og underlaget. Dersom du er i tvil om hva slags type dekk du bør ha, spør din lokale sykkelbutikk eller les denne saken med tips til, og tester av, piggdekk til sykkel.

For at piggene skal feste seg skikkelig, bør dekkene kjøres inn på fast underlag før snøen kommer. Med piggdekk er du mye mindre utsatt for å skli, men vær likevel varsom når du sykler med piggdekk på steinheller, brostein, trikkeskinner, kumlokk o.l. Husk også at når det ligger mye løssnø får ikke alltid piggene et godt grep i bakken under. Generelt anbefaler vi også å avpasse farten etter forholdene, og ta det rolig på partier med grus, is eller snø – spesielt hvis du har smale dekk.

Et tips er å ha litt mindre lufttrykk i dekkene enn ellers, slik at du får større kontaktflate mellom dekk og underlag.

Stell av sykkel

Vintersykling sliter mer på sykkelen enn sykling ellers i året, men det finnes gode råd for å holde sykkelen i god stand også i kulda.

Sand, grus og salt tærer på sykkelens drivverk, men skylles av med lunkent såpevann. Hvor ofte du bør vaske sykkelen finnes det ingen fasit på, slitasje avhenger av hvor mye du sykler, på hvilket underlag, samt vær- og føreforhold. Husk at salt tærer mer når det er plussgrader, så vurder å la sykkelen stå ute i kulda fremfor i en varm parkeringskjeller.

Smør kjedet oftere enn ellers i året, og bruk gjerne en tørrolje for å minske mengden skitt som fester seg.

For mye å passe på i en travel hverdag, sier du? Noen velger å bruke en eldre/ billig sykkel som vintersykkel. Da slipper du også å skifte dekk to ganger i året.

Til elsyklister: Vær oppmerksom på at batterilevetiden kan reduseres ved ekstrem kulde.

Tips mot frossen lås

Lite er mer frustrerende enn å ikke få låst opp sykkelen når du skal rekke jobb og barnehage, men det kan løses! Her er tre tips til hvordan du kan få opp en frossen sykkellås:

  • Låsespray – En olje som løsner og smører de bevegelige delene. Den fungerer både forebyggende og til å tine opp en frosset lås.
  • Lighter – Kan brukes til å varme nøkkelen, slik at den blir varm før du setter den inn i låsen. Ta deretter låsen inn i varmen, tin den opp og smør den med låsespray før du bruker den igjen.
  • Kokende vann – Hell kokende vann over låsen. Vannet vil trenge inn i låsen og fryse, så etter en slik behandling må du ta den inn, tine og tørke den. Deretter setter du den inn med låsespray.

Klær og utstyr

Du trenger ikke spesialutstyr for å sykle om vinteren, men det er ofte lurt med vindtett tøy. Husk at du blir varm av å sykle, så ikke less på med altfor mye klær på kroppen.

Hendene er spesielt utsatte når du sykler. Vindtette hansker eller votter med godt grep er kjekt å ha. Det finnes også «hummerhansker» – en slags hybrid mellom vott og hanske. Stadig flere skaffer seg muffer som tres på styret, utenpå bremser og girspaker, disse beskytter hendene godt mot vær og vind. Når det er veldig kaldt, kan det være nødvendig å kombinere med hansker. For frossenpinner finnes det votter med batteridrevne varmeelementer, eller små varmeposer som kan puttes i votter og sko.

Vinteren er ikke som den var! Skjermer på sykkelen er viktig for å unngå sprut oppover ryggen og beina. Vi anbefaler regnbukse/overtrekksbukse når det regner eller er slapsete føre. Overtrekksbukse kan også være lurt i kombinasjon med skjørt og tynne strømper. Det finnes dessuten regnponchoer og regnskjørt som er spesialdesignet for sykling.

Blir du fort kald i rumpa, kan løsningen være et setetrekk i ull.

Øvrig utstyr:

Et regntrekk beskytter innholdet i kurven. Sykkelvesker finnes i mange ulike former, størrelser og materialer. Vinterstid anbefaler vi sykkelvesker i materialer som er enkle å rengjøre og tåler litt saltsprut.

 

* Resten av sykkelveinettet brøytes også, men her vil hyppigheten være lavere.