Bli en syklende student!

English speaking student? Get our bicycle tips for students in English.

Visste du at vi har cirka 200 km. tilrettelagt sykkevei i Oslo?

 

Velkommen til studentbyen Oslo! Den beste måten å komme seg rundt i byen på er på sykkel. Her får du noen tips til hvordan du kan bli en syklende student!

1: Skaff deg en sykkel!

Nettbutikk
På markedsplasser som finn.no kan du finne mange gode og rimelige bruktsykler.

Loppemarkeder
Gå på sykkelskattejakt på byens loppemarkeder! Hver høst og vår arrangeres det flust av loppemarkeder i og utenfor Oslo. Sjekk ut loppemarkeder.com for mer informajson om hvor og når. 

Brukte sykler fra butikk
Maritabutikken på Grünerløkka selger brukte sykler som har fått overhalling av mennesker under arbeidstreningstiltak. De holder åpent mandag til lørdag.

Majorstuen sykkelverksted selger brukte sykler overhallet av sykkelreparatører og selger sykler fra et koselig, lite trehus på Majorstua. ​De holder åpent mandag til lørdag.

Sykkelauksjon
Politiet arrangerer jevnlig sykkelauksjoner
hvor du kan gjøre et kupp!

Lån en Oslo Bysykkel
Et bysykkel-abonnement koster bare 299 kroner per sesong. Som abonnent kan du låne en sykkel så ofte du vil i opptil 45 minutter av gangen. Det er også mulig å kjøpe 24-timers eller 3-dagersbillett. I år kommer mange flere sykler og stativer! Les mer på oslobysykkel.no.

Prøv en el-sykkel gratis i en uke
Sus opp bakkene med en lånt elsykkel! Hver uke gir Naturvernforbundet noen heldige muligheten til å låne en elsykkel gratis i en hel uke. Du må bare fylle ut skjemaet på deres hjemmeside.

OBS! Det er verdt å investere noen kroner i en god sykkellås. Bøyle- eller kjettinglås er ofte de sikreste. Sykkelen bør låses fast til et stativ, helst gjennom både ramme og hjul.

2: Finn de beste sykkelrutene!

Under finner du forslag til kart over tilrettelagt sykkelvei eller hvor du kan sykle for å komme deg dit du skal.

På Oslo kommunes nettsider for sykkel finner du kart med oversikt over sykkelveier, offentlige sykkelparkeringsplasser, sykkelpumper og selvbetjente servicestasjoner.

Googles karttjeneste har egen reiseplanlegger for sykkel.

Sykledit viser deg hvor langt du kommer på sykkel eller til fots fra ditt startpunkt

3: Ta vare på sykkelen din!

Flatt dekk eller slitne bremser? I Oslo kan du få reparert sykkelen din billig, og til og med gratis om du er villig til å ta i selv og bli møkkete på hendene. Her er noen tips til steder som vil få deg raskt opp på to hjul igjen (samtidig som du støtter en god sak!).

Paa hjul er et sykkelverksted som ligger i Bar Code og drives av Kirkens Bymisjon. Verkstedet gir verdifull jobberfaring og -opplæring til personer med tidligere ruserfaring. Åpent mandag til fredag.

Red bike er et sykkelverskted på Grefsen som er drevet av Oslo Røde Kors. De ansatte er tidligere innsatte og prosjektet er en del av tiltaket Nettverk etter soning.

Sykkelkjøkkenet er et gratis, DIY, sykkelverksted i Gamlebyen drevet av frivillige. De frivillige sykkelreparatørene gjør ikke jobben for deg, men guider deg gjennom enkel sykkelreparasjon og -vedlikehold. Det koster ingenting (med unntak av sykkeldeler om det trengs), men vær forberedt på å få møkk på henda! Sykkelkjøkkenet er (vanligvis) åpent torsdager fra kl. 18-20.

Utendørs sykkelpumper og selvbetjente servicestasjoner kan være redningen når dekket er halvtomt med luft eller noen bolter er løse. Disse praktiske servicestasjonene er satt opp rundt omkring i byen av Oslo kommune.

Fortsatt i tvil om du bør bli en syklende student?

Her er fire gode grunner til at du bør komme deg opp på to hjul.

Penger spart
Spar over 5000 kroner på å sykle hele året sammenlignet med å reise kollektivt.*

Fri som fuglen
Husk at du slipper rutetabeller, kø og forsinkelser.

Fin i formen
Helsemyndighetene anbefaler 30 minutter daglig mosjon. En sykkeltur reduserer tiden du behøver å tilbringe i treningssenteret.

Smart student
Undersøkelser viser at syklende studenter oppnår bedre resultater enn sine stillesittende medstudenter.

* Månedskort innenfor sone 1 med studentrabatt koster 5100 kroner for 12 mnd. (2017).

Hold deg orientert om hva som skjer i sykkelbyen Oslo

Du kan også følge oss på Instagram og Twitter.