Sarabråten – Nøklevanns vakre og historiske utsiktspunkt

Opplev Østmarkas «klassiker» fra Ulsrudvann til Sarabråten

I Nordmarka er det turen Sognsvann–Ullevålseter som er klassikeren, men hva er klassikeren i Østmarka? Det er ruta fra Ulsrudvann til Sarabråten. Turen er bare ca. 2 kilometer lang og passer både for barn og voksne.

En helt spesiell skogsvei

Fra Ulsrudvann går en helt spesiell skogsvei til Sarabråten. Skogsveien ble anlagt på midten av 1800-tallet som en steinsatt hestevei for Thomas Heftye. (Den opprinnelige Sarabråtenveien gikk fra Ulsrud gård, men veien som er bevart går fra Ulsrudvann). Heftye har betydd mye for norsk friluftsliv – han var med på å grunnlegge Den Norske Turistforening og ønsket også at vanlige folk skulle oppleve naturglede. Her i Østmarka anla han i 1856 sin sommerresidens rett ovenfor Nøklevann. Stedet var Sarabråten.

Den gamle husmannsplassen Sarabråten ble nå et ettertraktet sted for fiffen i inn- og utland. Hit fraktet Heftye sine celebre gjester, blant annet den svenske kongen, fiolinisten Ole Bull og Henrik Ibsen. Opp den bratte kneika mot Sarabråten, het veien «Mærrapina» fordi den var så tøff for hestene. I 1874 skrev Henrik Ibsen i gjesteboka: «Med takk for en herlig dag på Sarabråten. Henrik Ibsen.»

Oslos første utfartssted

Tenk at det fantes en skogsvei inn Østmarka! På slutten av 1800-tallet var det ikke noe som het «å gå på tur i marka». Oslomarka var ei «villmark». Det fantes ikke veier eller merkede stier, heller ikke markakart. Marka var lite tilgjengelig. Heftye var en pioner, og Sarabråten ble Oslos første utfartssted, til og med før Frognerseteren. Marka var ikke bare utilgjengelig fordi det ikke fantes skogsveier der – T-banen fantes ikke. Turen til Østmarka var lang, og nærmeste stopp var Bryn togstasjon.

Staselig utsikt mot Nøklevann

På begynnelsen av 1900-tallet kjøpte Oslo kommune Sarabråten og rev bebyggelsen der, fordi Nøklevann skulle brukes som drikkevannskilde. Ett hus stod igjen, og dette huset fungerte som serveringssted til 1943. Sønnen til Thomas Heftye anla i 1897 en stor villa i dragestil, og det er denne vi ser restene av.

I dag er det satt opp bord og benker ved ruinene, med staselig utsikt mot Nøklevann, som ligner på en vestlandsfjord herfra. Ta med deg matpakken og nyt den her. Kunne vi skrudd tida tilbake, hadde vi sett Heftyes berømte hjulbåt, «Sara» på Nøklevann. Båten tok 20 passasjerer og ble drevet fremover av to menn som sveivde båten for hånd. Under Nøklevann ligger fremdeles steinbrygga til båten.

«Den hvite foss»

Fra utsiktspunktet ser du lia ned mot Nøklevann. Her ble Sarabråtenrennet arrangert, og så populært var hopprennet at det ble kalt for «Østkantens Holmenkollrenn». Dette var en 50-meters hoppbakke, like stor som Holmenkollen. Fortsetter du skogsveien ca. 100 meter videre, kommer du til et ganske høyt fossefall som heter «Den hvite foss».

På toppen av fossen ligger en demning anlagt av Heftye for å gi drikkevann til Sarabråten. Før vi forlater Sarabråten må vi ikke glemme et minne fra ei nyere tid, Milorg-bautaen som ble satt opp i 1946 for å hedre ni unge Milorg-menn.

Korketrekkeren i Østmarka

Ved Ulsrudvann ser du tydelig hvordan skogsveien til Heftye er oppbygd med tørrmur. Enda finere ingeniørkunst finner du mot Nøklevann. Heftye ville nemlig imponere gjestene sine så mye at han lot skogsveien krølle seg som en korketrekker der den nærmer seg Nøklevann. Derfor kalles brua og veien ned mot Nøklevann, Korketrekkeren. Den gamle brua som veien krøller seg under, ble restaurert for få år siden av Bymiljøetaten.

Går du under steinbrua vil du se at den også består av gammelt og værbestandig furutømmer. Her ved Korketrekkeren er det en liten dal hvor det vokser nesten alle treslag i Norge. Og det er noe av det fine med Østmarka, at skogen er mer variert og består av gran og furu ispedd andre treslag.

Slik kommer du deg til Sarabråten

T-bane 3 stopper 800 meter fra Ulsrudvann. Følg General Ruges vei til du kommer til Sarabråtveien. Fortsett oppover Sarabråtveien som snart blir Østmarkveien. Litt før p-plassen, tar du til høyre til Ulsrudvann. Det er parkeringsplass 300 meter fra Ulsrudvann, i Østmarkveien 140.

Se også:

 

Video fra Ulsrudvann og Sarabråten

Bilder fra Ulsrudvann og Sarabråten

Kart over Sarabråten

Del dette: