Familievennlig sykkel- og badetur i Østmarka

Finn hvilepulsen og den kreative leken i skogen

Dette er en kort og familievennlig sykkeltur i Østmarka på 4 kilometer langs skogsveien. Turen går fra Ulsrudvann til Skullerud. Til å være Østmarka er ruta ganske slak, og du sykler forbi hele tre flotte badeplasser. Hele ruta er godt tilrettelagt med fine bord og benker for en spisepause i herlig natur.

Turen starter ved Ulsrudvann, som ligger ikke så langt fra T-banen på Ulsrud. Ulsrudvann er ett av Østmarkas varmeste badevann, og har flere badebrygger og fine svaberg. Innerst i bukta er det det en liten barnevennlig sandstrand. Dypp tærne i Ulsrudvann, og hør lyden av barnefryd. Denne sommeren har vi satt ut en ny, stor badebrygge.

Hvilepuls og lek

Det skjer noe med oss når vi kommer ut i naturen. Vi finner hvilepulsen og hverandre. Barn finner ro, vennskap og kreativitet. Naturen utfordrer fantasien – en pinne er ikke bare en pinne; den er en tryllestativ, en slange eller begynnelsen på ei hytte. Dette er faktisk forsket på av forskere ved Universitetet i Oslo.

Sørli – bondegården ved Nøklevann

Følg så den fine og slake skogsveien videre sørover. Snart har du Haraløkka idrettsanlegg på din høyre side, og til venstre ligger den gamle gården Sørli. Sørli er en økologisk besøksgård som tar i mot skoleklasser og barnehager for undervisning om, men som også har åpent tun for publikum. Her kan du lese mer om Sørli besøksgård. Her på Sørli får du første møte med majestetiske Nøklevann, ett av de største vannene i Østmarka. Ned mot vannet ligger det nå parsellhager der oslofolk kan dyrke grønnsaker.

Hopp i Nøklevann

Følg så sykkelveien som ligger ned mot Sørli besøksgård. Etter noen få svinger og bakker, er du på Bråten. Bråten er den mest tilrettelagte badeplassen ved Nøklevann. Her er badebrygge, stupebrett, HC-rampe og en nydelig spiseplass på en liten topp ved vannet.

Syklingen blir brattere nå som vi nærmer oss Rustadsaga. Som navnet forteller, var det sagdrift her helt til 1954. Vi er fortsatt ved Nøklevann, og ved Rustadsaga er det både ei demning, kanoutleie og ei barnevennlig badestrand. Demningen er et minne etter tida da Nøklevann var drikkevann, og da var det ikke lov å bade der. Da måtte de lokale i stedet bade i Skraperudtjern.

Skullerudstua – mer enn du ser

Siste del av turen er på 1,4 kilometer og går til Skullerudstua, en kort tur fra T-banen. Skullerudstua er kanskje mest kjent for sitt skianlegg om vinteren, men området her byr på eventyrskog, spennende historie og nydelig utsikt.

Slik kommer du deg til Ulsrudvann

T-bane 3 stopper 800 meter fra Ulsrudvann. Ta deretter snarveien over blomsterenga til General Ruges vei, og følg General Ruges vei til du kommer til Sarabråtveien. Fortsett oppover Sarabråtveien som snart blir Østmarkveien. Litt før p-plassen, tar du til høyre til Ulsrudvann. Det er parkeringsplass 300 meter fra vannet, i Østmarkveien 140.

 

Video fra sykkel- og badetur i Østmarka

Bilder fra sykkel- og badetur i Østmarka

Kart over sykkel- og badetur i Østmarka

Del dette: